Kuchnia włoska – gotowanie pełne miłościArtykuły Kulinaria 

Kuchnia włoska – gotowanie pełne miłości

Kuchnię włoską znają wszyscy. I niemal wszyscy się nią zachwycają. Czy jednak na pewno znamy się na tej kuchni i rozumiemy jej specyfikę? Podczas wakacyjnych wypraw do Italii warto przyjrzeć się pracy kucharzy, zapytać o składniki i sposób wykonania, nauczyć się komponować produkty i łączyć smaki tak, jak robią to Włosi.

Kuchnia włoska w nijakim wydaniu

To powszedniość – na całym świecie barów z włoską kuchnią, pizzerii, restauracji jest mnóstwo. Każde miasto ma taki przybytek. Standardów włoskich próżno jednak w nich szukać. Rozgotowany makaron zakupiony w hurtowni, byle jaki ser skomponowany z odpadków, złej jakości zioła i receptury, które w efekcie dają potrawy bardziej przypominające obiady domowe, niż wykwintną kuchnię włoską. Bo taką właśnie ona jest. Prosta, ale wykwintna.

Gotowanie jak na wyścigach

Swoją niezwykłość zawdzięcza kuchnia włoska temu, co najdroższe na ziemi – czasowi. Prawdziwa kuchnia włoska polega na przygotowaniu potraw w krótkim czasie i bezpośrednio przed spożyciem. Zbyt długi czas niszczy składniki odżywcze, głownie witaminy, obniża walory smakowe. Poza tym zaoszczędzony czas można wykorzystać do biesiadowania, wszak włoska kuchnia to kuchnia relacji międzyludzkich. Miłością obdarowują zarówno kucharze przyrządzający potrawy jaki i ci, którzy na ucztę zostali zaproszeni, Szybkie gotowanie daje możliwość uczestniczenia w posiłku również kucharzowi. Oczywiście tak jest we włoskich domach – w restauracjach szef kuchni wolny czas spędza inaczej, niż goście.

Sezonowo i regionalnie

Szybkość przygotowania posiłków wiąże się również z faktem używania wyłącznie produktów świeżych, sezonowych. Właśnie sezonowość jest kolejną cechą włoskiego gotowania. Mrożonki czy puszki są przydatne, ale we Włoszech gotuje się z tego, co przyroda dała w danej chwili. I w dodatku to, co urodziło się w ziemi w tym regionie – kucharze najczęściej używają produktów miejscowych.

Podstawą większości dań kuchni włoskiej są świeże warzywa, wysokiej jakości mąki na pizzę czy makaron, oliwa, owoce morza, ryby i ser. Ten ostatni to jedyna rzecz, która nie podlega regułom pośpiechu. Oryginalny grana padano czy parmigiano reggiano wymaga leżakowania – ten pierwszy dojrzewa około dwóch lat, ale parmezan potrzebuje najmniej 24 miesięcy, a czasem czeka na swoją kolej przez kolejne dwa – trzy lata.

Włoska kuchnia wykorzystuje inne dary ziemi – zioła. Wśród wielu używanych na czele są bazylia, oregano, szałwia. Ziemia rodzi również delikatne i bezcenne trufle a na glebach wapiennych rosną niezwykłe szczepy winogron – bez wina kuchnia włoska nie istnieje.

Włoskie gotowanie dla przyjaciół

Mając w domu kuchnię otwartą na salon warto urządzić przyjęcie w stylu włoskim. Główną atrakcją jest wspólne gotowanie – wszak kuchnia włoska wymaga przygotowywania posiłków tuż przed spożyciem. Wiele przy tym może być radości i ciekawych rozmów, tym bardziej, że pierwszą butelkę wina można już otworzyć podczas obierania warzyw…

Przeczytaj również

Leave a Comment