Kulinaria

Jakich ryb warto skosztować?

Jakich ryb warto skosztować?

Zgodnie z zasadami zdrowego żywienia, ryby powinny być spożywane przez nas dwa lub trzy razy w tygodniu. Do najpopularniejszych bez wątpienia należą: tuńczyk, łosoś oraz dorsz. Okazuje się jednak, że warto byłoby przyjrzeć się także tym mniej znanym rybom. Mowa tu między innymi o turbocie oraz o labraksie. Dobrze byłoby więc poznać właściwości tych mało popularnych ryb.

Jakie właściwości posiada turbot?

Turbot to ryba, która posiada bardzo płaskie ciało i stosunkowo niewielką zawartość tłuszczu. Od razu więc warto zaznaczyć, że ryba ta może znaleźć się w menu osób odchudzających się. Ponadto, w turbocie znajduje się całkiem sporo cennego białka, który stanowi budulec naszych mięśni. W rybach tych znajduje się również wiele witamin, takich jak między innymi witaminy z grupy B. Oprócz nich, w turbocie nie brak jest ważnych dla naszego zdrowia składników mineralnych. Mowa tu przede wszystkim o fosforze, magnezie, a także o sodzie. Turbota można przyrządzić na naprawdę wiele różnego rodzaju sposobów. Doskonale będzie smakował upieczony w piekarniku i podany z ziemniaczkami oraz surówką z marchewki i pomarańczy. Ważne jest to, aby zakupić turbota wysokiej jakości. Niektórzy twierdzą, że godne uwagi są jedynie ryby świeże. Jeżeli jednak nie mamy możliwości zakupu świeżej ryby, skorzystajmy z ryb mrożonych. One także mogą charakteryzować się wieloma cennymi właściwościami. 

Co warto wiedzieć o labraksie?

Kolejna, mało znana ryba to labraks. Rybę tę nierzadko określa się mianem okonia. Charakterystyczne dla tej ryby jest to, że potrafi ona osiągać naprawdę imponujące rozmiary. Jej smak jest delikatny i przyjemny. Ponadto, rybę tę warto docenić ze względu na liczne właściwości prozdrowotne. Znajdziemy w niej sporo cennej lizyny. Pozwala ona utrzymać mięśnie w doskonałej kondycji. Ponadto, w labraksie nie brakuje cennych kwasów tłuszczowych, które troszczą się o prawidłową odporność naszego organizmu. Po ryby te warto byłoby więc sięgać w szczególności w okresie jesieni oraz zimy. Labraks może zostać przygotowany na wiele różnego rodzaju sposobów. Jeżeli zależy nam na tym, aby ryba zachowała jak najwięcej cennych właściwości odżywczych, warto ją upiec. Pieczony okoń doskonale smakuje podany ze świeżymi warzywami oraz z frytkami. Nie powinniśmy zapominać o sałatce, która pomoże dostarczyć naszemu organizmowi wielu cennych witamin i minerałów. Dania z labraksem doskonale smakują podane z kieliszkiem czerwonego, wytrawnego wina. Jeżeli jednak nie przepadamy za winem wytrawnym, możemy zdecydować się na słodki alkohol. Więcej ryb i owoców morza znajdziesz na stronie firmy Port Side.

Similar Posts