Kulinaria

Babeczki czekoladowe z pistacjami

Babeczki czekoladowe z pistacjami

Babeczki czekoladowe można przygotowywać na wiele pysznych sposobów. Jednak nic nie jest w stanie przebić babeczek czekoladowych z pistacjami. To doskonałe połączenie, które zasmakuje zarówno młodszym, jak i starszym zwolennikom łakoci. Jak je zrobić? Przepis jest banalnie prosty.

Składniki na babeczki z pistacjami

Czekoladowe babeczki z pistacjami to doskonały deser dla całej rodziny. Można przygotować je w bardzo prosty sposób – prawdopodobnie masz do nich większość składników w swojej domowej spiżarni. Czego potrzebujesz?

  • 300 gramów masła
  • 600 gramów mąki pszennej
  • Tabliczkę gorzkiej czekolady
  • 200 gramów pistacji
  • Łyżeczka sody
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżeczki kakao
  • 2 szklanki drobnego cukru
  • 4 jajka
  • 350 mililitrów mleka
  • 4 łyżeczki ekstraktu olejku waniliowego (to dodatek, który można ominąć)

 

Lista składników nie jest bardzo długa i znajdują się w niej produkty, które najczęściej mamy już w domach. Dlatego właśnie babeczki są tak dobrym pomysłem na szybki deser dla niezapowiedzianych gości. Pamiętaj, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową – dzięki temu lepiej się połączą. Wyciągnij je z lodówki na pół godziny przed pieczeniem. Jeśli chcesz, możesz dodać więcej czekolady do babeczek. Jednak wtedy ona znacznie przyćmi smak pistacji.

 

Przepis na babeczki czekoladowe z pistacjami

Jak zrobić babeczki czekoladowe z pistacjami? To bardzo proste. Rozpocznij od posiekania orzechów i czekolady. Następnie roztop masło w garnku i zdejmij je z płyty. Nie może się przypalić. Do jednej miski wrzuć wszystkie suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia i sodę, a także kakao oraz cukier. Zmieszaj je ze sobą. W drugiej misce zmiksuj jajka, mleko i ekstrakt waniliowy (jeśli go dodajesz). Teraz musisz tylko połączyć mokre i suche składniki, dolać do masy masło i dokładnie wymieszać. Przyszedł czas na dodanie czekolady i pistacji. Połącz je z ciastem kilkoma ruchami łyżki. Gotowe. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i przełóż masę do foremek tak, by zajmowała ona 1/3 pojemności foremki. Piecz babeczki przez 25 minut. Po tym czasie pięknie wyrosną. Możesz także sprawdzić, czy są suche w środku. Zrobisz to za pomocą patyczka.

 

Babeczki czekoladowe z pistacjami to przysmak, który nigdy się nie nudzi. Warto zrobić go od czasu do czasu – zwłaszcza że jest tak prosty do przygotowania.

Similar Posts