Porady

Tort z zieloną herbatą? Jasne, że tak! Poznaj przepis i ciesz się jego wyjątkowym smakiem. Niskokaloryczność gwarantowana!

Tort z zieloną herbatą? Jasne, że tak! Poznaj przepis i ciesz się jego wyjątkowym smakiem. Niskokaloryczność gwarantowana!

Czy tort może być wybitnie smaczny, a przy tym oryginalny i bardzo zdrowy? Jasne, że tak. Czas poznać nasz przepis na tort z dodatkiem zielonej herbaty, za to bez dodatku jaj i białego cukru. Niskokaloryczność gwarantowana, podobnie jak wyjątkowy smak. Na jednym kawałku na pewno się nie skończy.

Zielony biszkopt bez dodatku jaj

Na samym początku musimy przygotować biszkopt. Jednak jest on zupełnie inny niż klasyczny. Przede wszystkim nie dodajemy do niego jaj. W garnku gotujemy 30 dag szpinaku do miękkości. Wodę odlewamy, natomiast szpinak blendujemy na gładką masę. Dodajemy do niego łyżkę miodu i to miód jest tutaj najbardziej kalorycznym składnikiem, ale nadal kalorii nie ma dużo, tym bardziej, że aby uzyskać ten poziom słodkości, trzeba by dodać zdecydowanie więcej cukru. Ale przyjrzyjmy się też kaloriom. Otóż 1 łyżka miodu to 25 gram, czyli 81 kcal. Dla porównania 25 g cukru to 101,5 kalorii. Tak więc miód ma o ponad 20% mniej kalorii, a jest kilkakrotnie słodszy. Ok, skoro to już wiecie, to po wymieszaniu szpinaku z miodem dodajemy do całości jeszcze 1 szklankę płatków owsianych, także zblendowanych. Na samym końcu dodajemy 100 ml mocnej wywaru z zielonej herbaty. Mieszamy i po połączeniu składników masę dzielimy na dwie części. Pieczemy każdy placek przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto stygnie, czas przejść do przygotowania kremu i to na bazie zielonej herbaty. Musicie jeszcze wiedzieć, że wypiek jest bardzo delikatny, dlatego też przyda się Wam opakowanie do tortu. Możecie wybrać ozdobne, szczególnie jeżeli ciasto ma być prezentem dla kogoś bliskiego.

Krem z zielonej herbaty

W garnku umieszczamy 4 torebki zielonej herbaty i zalewamy je połową litra gorącej wody. Parzymy pod przykryciem przez 20 minut. Gdy wywar jest gotowy odlewamy 200 ml i po ostygnięciu dodajemy do niego 5 łyżek mąki kokosowej i jedną łyżkę ziemniaczanej. Teraz czas na zagotowanie 300 ml i dodanie do niego 200 ml wywaru z mąkami i tak powstanie nasz zielony budyń. Kolor może być taki średnio zielony, dlatego na samym końcu dodajemy jeszcze 4 listki mięty i całość blendujemy. Krem jest już gotowy. Oczywiście należy go wylać na jeden plaster biszkoptu, a następnie przykryć drugim plastrem. Wypiek ląduje na kilka godzin w lodówce. Czas więc przejść do kolejnego etapu, czyli wykonania kremu, którym pokryjmy brzegi i górę ciasta.

Smak, którego nie można zapomnieć

Tak naprawdę większość prac jest już za nami i pozostaje jeszcze wykonanie kremu, którym można pokryć brzegi i górną część wypieku i dzięki temu zyska on świetną estetyką. Ta masa to świetna alternatywa dla masy cukrowej. Przede wszystkim jest smaczniejsza i znacznie zdrowsza. W garnku umieszczamy szklankę soku cytryny i gotujemy z dodatkiem jednej szklanki zmielonych płatków owsianych. Pamiętajcie, aby gotować te składniki na bardzo małym ogniu tak, aby nie przywierały do dna naczynia. Gdy składniki się połączą, to znowu należy wyblendować masę. Szerokim nożem smarujemy brzegi tortu i jego górę i tak oto wypiek jest gotowy. Jeżeli macie ochotę, to możecie udekorować go owocami, ale naszym zdaniem nie ma takiej potrzeby.

O czym jeszcze należy pamiętać?

Ciasto za sprawą biszkoptu jest bardzo delikatne. Dlatego od razu po przygotowaniu należy umieścić je na podkładzie. Przyda się też opakowanie na tort. Ciasto należy przechowywać w lodówce, ale można je trzymać nawet tydzień. Tym bardziej, że jego smak będzie bardziej intensywny. Ewentualnie biszkopt stanie się bardziej chrupki, ale smakować będzie wyśmienicie. Jeżeli bardzo nie tolerujecie szpinaku, to zamiast niego możecie użyć jajek wege. Są one w pełni naturalne. Zrobione są z tapioki, mąki ziemniaczanej, babki jajowatej i inuliny. Pamiętajcie jeszcze, aby czytać zalecenia producenta dotyczą ilości gramów odpowiadających 4 jajkom. Oczywiście trzeba je rozmieszać z wodą, a następnie miksować. Pozostałe składniki dodajecie w tych samych proporcjach.

Smak tego tortu jest trudny do opisania. Ma w sobie sporo słodyczy, ale też aromat zielonej herbaty. A za sprawą soku z cytryny także nutkę kwaskowatości. Polecamy jego wykonanie, na pewno będziecie zachwyceni.

Similar Posts