Jesień to idealny czas na delektowanie się ciepłą, aromatyczną herbatą. Podczas ciemnych poranków gorący napar pobudza do działania, natomiast długie wieczory są stworzone po to, aby relaksować się z parującym kubkiem w ręku. Obok tradycyjnych herbat z rozgrzewającymi dodatkami warto również postawić na nowe smaki! Świat herbat jest różnorodny i bogaty, wiele z nich potrafi zaskoczyć niepowtarzalnym aromatem.
Delikatna herbata, która relaksuje i odpręża
Herbata biała nie należy do najbardziej popularach rodzajów herbat, dlatego wciąż czeka na odkrycie! Warto dać jej szansę, gdyż jest najmniej przetworzonym gatunkiem herbaty, dzięki czemu zawiera bogactwo witamin i składników odżywczych. Znajdziemy w niej między innymi bogate źródło antyoksydantów, które pozytywnie wpływają na skórę, a także spowalniają procesy starzenia. Herbata biała ma bardzo delikatny smak, dlatego jej mieszanki często wzbogacane są naturalnymi przyprawami i dodatkami. Jesienny napar z białej herbaty idealnie komponuje się ze smakiem pigwy i pomarańczy oraz odrobiną wanilii.
Mleczny napar z Chin
Milk oolong – pod tą tajemnicza nazwą kryje się chińska herbata o wyjątkowym aromacie. Jej degustacja jest niepowtarzalnym doświadczeniem ze względu na kremowo-śmietankowe smak i zapach. Herbata milk oolong pochodzi w Chin i zawdzięcza swoje właściwości specyficznemu procesowi powstawania. Delikatnie osuszone listki herbaty przetrzymuje się nad parą gotującego się mleka. Susz herbaciany wchłania mleczy aromat, a następnie oddaje go po zaparzeniu gorącą wodą. Uzyskany napar ma bursztynową barwę i wyjątkowy, mleczny posmak. Herbata milk oolong działa delikatnie pobudzająco, reguluje ciśnienie krwi, wzmacnia pracę serca oraz łagodzi stres. To idealny napar na długi jesienny wieczór!
Królowa herbat na odchudzanie i nie tylko
Pu-erh to rodzaj herbaty znany z właściwości odchudzających. Jest to czerwona herbata, którą poddaje się lekkiemu procesowi fermentacji. To prawda, że napar pu-erh wspomaga perystaltykę jelit i przyspiesza metabolizm, jednak ten rodzaj herbaty ma również wiele innych właściwości. Dzięki stosunkowo wysokiej zawartości kofeiny czerwona herbata działa pobudzająco i orzeźwiająco. Warto zacząć od niej dzień, zwłaszcza jeśli nie lubimy się z kawą. Jesienny poranek to idealny moment na filiżankę herbaty pu-erh z aromatycznymi dodatkami. Świetnie sprawdzi się tu cytryna, porzeczka i żurawina, a także kandyzowane owoce. Należy pamiętać, aby herbatę zaparzać wodą w temperaturze 90 °C i pozwolić jej naciągnąć co najmniej kilka minut.