Porady

Aromatyczne herbaty na jesień

Aromatyczne herbaty na jesień

Jesień to idealny czas na delektowanie się ciepłą, aromatyczną herbatą. Podczas ciemnych poranków gorący napar pobudza do działania, natomiast długie wieczory są stworzone po to, aby relaksować się z parującym kubkiem w ręku. Obok tradycyjnych herbat z rozgrzewającymi dodatkami warto również postawić na nowe smaki! Świat herbat jest różnorodny i bogaty, wiele z nich potrafi zaskoczyć niepowtarzalnym aromatem.

Delikatna herbata, która relaksuje i odpręża

Herbata biała nie należy do najbardziej popularach rodzajów herbat, dlatego wciąż czeka na odkrycie! Warto dać jej szansę, gdyż jest najmniej przetworzonym gatunkiem herbaty, dzięki czemu zawiera bogactwo witamin i składników odżywczych. Znajdziemy w niej między innymi bogate źródło antyoksydantów, które pozytywnie wpływają na skórę, a także spowalniają procesy starzenia. Herbata biała ma bardzo delikatny smak, dlatego jej mieszanki często wzbogacane są naturalnymi przyprawami i dodatkami. Jesienny napar z białej herbaty idealnie komponuje się ze smakiem pigwy i pomarańczy oraz odrobiną wanilii. 

Mleczny napar z Chin

Milk oolong – pod tą tajemnicza nazwą kryje się chińska herbata o wyjątkowym aromacie. Jej degustacja jest niepowtarzalnym doświadczeniem ze względu na kremowo-śmietankowe smak i zapach. Herbata milk oolong pochodzi w Chin i zawdzięcza swoje właściwości specyficznemu procesowi powstawania. Delikatnie osuszone listki herbaty przetrzymuje się nad parą gotującego się mleka. Susz herbaciany wchłania mleczy aromat, a następnie oddaje go po zaparzeniu gorącą wodą. Uzyskany napar ma bursztynową barwę i wyjątkowy, mleczny posmak. Herbata milk oolong działa delikatnie pobudzająco, reguluje ciśnienie krwi, wzmacnia pracę serca oraz łagodzi stres. To idealny napar na długi jesienny wieczór! 

Królowa herbat na odchudzanie i nie tylko

Pu-erh to rodzaj herbaty znany z właściwości odchudzających. Jest to czerwona herbata, którą poddaje się lekkiemu procesowi fermentacji. To prawda, że napar pu-erh wspomaga perystaltykę jelit i przyspiesza metabolizm, jednak ten rodzaj herbaty ma również wiele innych właściwości. Dzięki stosunkowo wysokiej zawartości kofeiny czerwona herbata działa pobudzająco i orzeźwiająco. Warto zacząć od niej dzień, zwłaszcza jeśli nie lubimy się z kawą. Jesienny poranek to idealny moment na filiżankę herbaty pu-erh z aromatycznymi dodatkami. Świetnie sprawdzi się tu cytryna, porzeczka i żurawina, a także kandyzowane owoce. Należy pamiętać, aby herbatę zaparzać wodą w temperaturze 90 °C i pozwolić jej naciągnąć co najmniej kilka minut. 

Similar Posts